

Για τους περισσότερους, η ύπαρξη κάποιου πυροσβεστήρα, είτε αυτός βρίσκεται στο σπίτι, είτε στο χώρο εργασίας του, είτε στο αυτοκίνητο, απλώς αποτελεί άλλο ένα αντικείμενο, μεταξύ όλων των άλλων. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για να στερεώσει μια πόρτα, ενώ κάποιοι φοβούνται ακόμα και με την ύπαρξη του.
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουν το πώς μπορεί, ένας μόνο πυροσβεστήρας, να μας σώσει από μεγάλες υλικές ζημιές ή ακόμα και να σώσει την ανθρώπινη ζωή; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του, το πώς πρέπει να συντηρείται, πού πρέπει να υπάρχει, καθώς και τον τρόπο κατάσβεσης της φωτιάς;
Με απλά λόγια, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, θέλοντας να συμβάλουμε στην καλύτερη εξοικείωση με ένα μέσο (πυροσβεστήρας) που πραγματικά παρέχει ασφάλεια και σώζει περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως αυτή ισχύει (κανονισμός πυροπροστασίας Φ.Ε.Κ. 32/Α/12-10-98), προβλέπεται πως πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά πυροσβεστήρες παντού. Στο άρθρο όμως αυτό, δεν θα θέλαμε να σταθούμε στην υποχρεωτική ισχύ του νόμου, αλλά στην αναγκαιότητα του για την ασφάλειά μας.
Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πως στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης μίας πυρκαγιάς, αρκεί ένας μικρός φορητός πυροσβεστήρας, για να αποτραπεί μια δαπανηρή και πολύ δύσκολη προσπάθεια, με μεγάλη πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η φωτιά μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα και να γίνει ανεξέλεγκτη. Επομένως θα πρέπει να απομακρυνθούμε αμέσως, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος στο χώρο και να ειδοποιήσουμε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία (τηλ. 199).

Ένας φορητός πυροσβεστήρας πρέπει να υπάρχει σε κάθε οικία, σε κάθε χώρο 100 m2 και σε κάθε μεταφορικό μέσο. Παράλληλα, στο χώρο του λεβητοστασίου ή σε χώρο που δεν υπάρχει συχνή ανθρώπινη παρουσία, τοποθετούμε κατάλληλο πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως οροφής, ο οποίος ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση πυρκαγιάς (διότι δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρουσία για να λειτουργήσει).
Η ύπαρξη και μόνο πυροσβεστήρα δεν αρκεί, αν δεν συντηρείται σωστά κάθε έτος από πιστοποιημένη εταιρία πυροσβεστικών ειδών και αν δε γνωρίζουμε πως για τη λειτουργία του, θα πρέπει να:
Αφαιρούμε την ειδική ασφάλεια (περόνη), από το κλείστρο του πυροσβεστήρα και
Με το ένα χέρι, να κρατάμε το κλείστρο και να πατάμε για την προώθηση του κατασβεστικού υλικού, ενώ παράλληλα με το άλλο χέρι, να κρατάμε τον ελαστικό σωλήνα και κατευθύνουμε το κατασβεστικό υλικό.

Αντίστοιχα, για να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά αποτελεσματικά και με ασφάλεια, θα πρέπει να έχουμε το αέρα στην πλάτη μας και να στοχεύουμε το κατασβεστικό υλικό στη βάση της φωτιάς και όχι στη φλόγα. Εφόσον σβήσουμε τη φωτιά, δεν απομακρυνόμαστε αμέσως, διότι υπάρχει κίνδυνος αναζοπύρωσης.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πυροσβεστήρας, μετά τη χρήση του, δεν είναι άχρηστος, αλλά θα πρέπει να αναγομωθεί αμέσως από πιστοποιημένη εταιρία πυροσβεστικών ειδών.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πυροσβεστήρας, μετά τη χρήση του, δεν είναι άχρηστος, αλλά θα πρέπει να αναγομωθεί αμέσως από πιστοποιημένη εταιρία πυροσβεστικών ειδών.

Κάποιοι από εσάς, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θα σκέφτεστε πως καλά είναι όλα αυτά που γράφονται και χρήσιμες οι επισημάνσεις που γίνονται, αλλά σχετικά με το κόστος αγοράς ή συντήρησης ενός πυροσβεστήρα τι ισχύει, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση πρέπει να προσέχει τα οικονομικά με αυστηρότητα. Εύκολο θα ήταν να γίνει μία ορθή φιλοσοφική προσέγγιση, του τύπου «η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί με καμία χρηματική αξία ή οι αναμνήσεις που έχω στο σπίτι μου είναι ανεκτίμητες ή το αυτοκίνητό μου είναι πολύ σημαντικό». Απάντηση όμως για τα αν αξίζει και πόσο ακριβά κοστίζει να έχουμε ένα πυροσβεστήρα, ας δώσει ο καθένας μόνος του, γνωρίζοντάς σας πρώτα πως το κόστος αγοράς, για έναν φορητό πυροσβεστήρα, ανέρχεται στο ποσό των είκοσι μέχρι τριάντα ευρώ (20 – 30 €), ενώ για στην ετήσια συντήρησή του, από πέντε μέχρι οκτώ ευρώ (5 -8 €).
Καλή και ΠΥΡασφαλή σκέψη ΠΑΝτού.
Στοιχεία: Ο Άρης Πανόπουλος είναι Economic Manager – Sales, της πιστοποιημένης εταιρείας πυροσβεστικών ειδών ΠΥΡ – ΠΑΝ.
W: www.pirpan.gr
E: info@pirpan.gr
W: www.pirpan.gr
E: info@pirpan.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου