«γεύσεις από τη λέσβο»
γευστικό ημερολόγιο τοίχου
Ένα ημερολόγιο τοίχου 22 σελίδων, 6
εποχών και 18 μηνών, που αρχίζει τον
Σεπτέμβριο του 2013 και τελειώνει τον
Φεβρουάριο του 2015. Είναι τυπωμένο
σε 4 γλώσσες - Ελληνικά, Αγγλικά,
Γερμανικά και Τουρκικά και περιέχει
18 παραδοσιακές και πολύ νόστιμες
συνταγές της Λέσβου. Ξεχώρισα
τα κεφτεδάκια Μυτιλήνης, τους
γκιουζλεμέδες, το ριζότο με γαρίδες,
μύδια και ούζο, την παστουρμαδόπιτα με
κασέρι Μυτιλήνης, το αρνάκι με λαχανικά
και λαδοτύρι Μυτιλήνης και φυσικά τις
γαρίδες σαγανάκι με ούζο και φέτα, -τι
άλλο-; Μυτιλήνης,
Από τις Εκδόσεις
Μύθος, Σκρα 5, Μυτιλήνη
Σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή
Κεφτέδες Μυτιλήνης με 17 υλικά
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά
• 3 φέτες βρεγμένο και καλά στραγγισμένο
μπαγιάτικο ψωμί
• 2 αυγά
• 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
• 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι μαύρο
• 1 ξηρό μεγάλο κρεμμύδι καλά τριμμένο
και στραγγισμένο
• 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο
• 2 κουταλάκια γλυκού ρίγανη
• 60 ml ούζο VETO
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
AEOLIAN GOLD
• 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
• αλεύρι για τηγάνισμα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουταλιά σούπας ξίδι
• 1 κουταλιά σούπας ξηρό δυόσμο
• 1 μικρή τριμμένη ντομάτα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα σε μια κούπα ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί που
έχουμε στραγγίσει. Μετά ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά και
τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές
μείγμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα. Παίρνουμε
έναν δίσκο και ένα μεγάλο πιάτο. Στο πιάτο τοποθετούμε
1 φλιτζάνι αλεύρι. Αρχίζουμε να πλάθουμε τούς κεφτέδες
σε σχήμα στρογγυλό και μέγεθος περίπου καρυδιού. Τούς
αλευρώνουμε και τούς τοποθετούμε στον δίσκο. Έχουμε
ετοιμάσει ένα τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο (περίπου 2 πο-
τήρια) και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρίζοντας
τους κάθε λίγο. Οί κεφτέδες μας τρώγονται αμέσως αλλά
και κρύοι. Συνοδεύονται ευχάριστα με χωριάτικη σαλάτα,τη-
γανητές πατάτες και λαδοτύρι Μυτιλήνης. Πίνουμε ουζάκι.
Σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή
Κεφτέδες Μυτιλήνης με 17 υλικά
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά
• 3 φέτες βρεγμένο και καλά στραγγισμένο
μπαγιάτικο ψωμί
• 2 αυγά
• 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
• 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι μαύρο
• 1 ξηρό μεγάλο κρεμμύδι καλά τριμμένο
και στραγγισμένο
• 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο
• 2 κουταλάκια γλυκού ρίγανη
• 60 ml ούζο VETO
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
AEOLIAN GOLD
• 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
• αλεύρι για τηγάνισμα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουταλιά σούπας ξίδι
• 1 κουταλιά σούπας ξηρό δυόσμο
• 1 μικρή τριμμένη ντομάτα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα σε μια κούπα ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί που
έχουμε στραγγίσει. Μετά ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά και
τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές
μείγμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα. Παίρνουμε
έναν δίσκο και ένα μεγάλο πιάτο. Στο πιάτο τοποθετούμε
1 φλιτζάνι αλεύρι. Αρχίζουμε να πλάθουμε τούς κεφτέδες
σε σχήμα στρογγυλό και μέγεθος περίπου καρυδιού. Τούς
αλευρώνουμε και τούς τοποθετούμε στον δίσκο. Έχουμε
ετοιμάσει ένα τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο (περίπου 2 πο-
τήρια) και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρίζοντας
τους κάθε λίγο. Οί κεφτέδες μας τρώγονται αμέσως αλλά
και κρύοι. Συνοδεύονται ευχάριστα με χωριάτικη σαλάτα,τη-
γανητές πατάτες και λαδοτύρι Μυτιλήνης. Πίνουμε ουζάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου